VEEL GESTELDE VRAGEN
Veel gestelde vragen
Ja. Fietsen die online of telefonisch bij ons worden besteld bezorgen wij door heel Nederland!
Dat kan! Na aankoop van uw fiets heeft een maand de tijd om uw fiets te testen en uit te proberen. Bevalt hij onverhoopt niet? Dan kunt u uw fiets zonder annuleringskosten bij ons omruilen voor een andere fiets op voorraad!
De wettelijke maximum snelheid van een e-bike is 25 km per uur. Hoewel het technisch mogelijk is om een e-bike ‘op te voeren’, is dat bij wet niet toegestaan tenzij de opgevoerde e-bike daarna officieel bij de RDW wordt gekeurd als speed pedelec. Bij die keuring controleert de RDW of de fiets voldoet aan alle eisen die ook gelden voor de speed pedelec. Net als een e-bike biedt ook de speed pedelec trapondersteuning, alleen heeft de speed pedelec een hogere maximum snelheid, namelijk 45 km per uur. Daarmee is de speed pedelec feitelijk een extra snelle e-bike. Het is dan ook verplicht om bij deze fiets een helm te dragen. Bovendien moet de fiets voorzien zijn van een spiegel en een geel kentekenplaatje, ook wel bromfietsplaatje genoemd. Tot slot moet de speed pedelec binnen de bebouwde kom altijd op de rijweg rijden en mag hij niet op het fietspad.
Met een volle accu wilt u natuurlijk zoveel mogelijk kilometers rijden. Toch hangt het aantal kilometers dat u kunt rijden met een volle accu van diverse factoren af. Het begint al bij de aanschaf van uw e-bike en de keuze voor het vermogen van je accu. Want hoe meer vermogen, hoe verder u kunt fietsen. Bovendien werkt niet iedere accu optimaal samen met iedere motor. Bij de keuze van uw accu dienen we daarmee rekening te houden. Maakt u zich geen zorgen, wij adviseren u daarbij!
Het aantal kilometers dat u kunt rijden met een volle accu is ook afhankelijk van hoe hard u uw accu aan het werk zet. Houdt u de trapondersteuning minimaal, dan kunt u veel meer kilometers rijden dan wanneer u de trapondersteuning continu op vol vermogen hebt staan. Bovendien hangt het aantal te rijden kilometers ook af van de omstandigheden buiten. Met tegenwind moet de accu bijvoorbeeld harder werken dan wanneer u wind mee heeft. Datzelfde geldt voor heuvel op en heuvel af fietsen. Dat zijn allemaal factoren die mede bepalen hoeveel kilometers u met een volle accu kunt rijden. Op de website van de Fietserbond vindt u een handige rekenhulp.
Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat het opladen van een accu duur is, maar dat is echt een misverstand. Een gemiddelde accu met een capaciteit van 300 wattuur (Wh) kan tegenwoordig worden opgeladen voor ongeveer 10 eurocent. Bij een gemiddeld gebruik van de trapondersteuning fietst u daarmee met gemak 35 tot 40 kilometer (Bron: Radar, Kieskeurig, Fietsenwinkel, Fietsersbond). De nieuwste accu’s kun je overigens gewoon continu aan de lader laten hangen. Daar worden ze niet slechter van en het verbruikt nauwelijks extra stroom.
Jazeker kan dat. Met moderne e-bikes verschilt het trappen zonder motorondersteuning niet van fietsen zonder motor. Houd er wel rekening mee dat een e-bike zwaarder is dan een traditionele fiets, waardoor het fietsen zonder ondersteuning wel iets zwaarder is dan bij een fiets zonder motor. Het is dus verstandig om uw accu op tijd op te laden. Dat kan zelfs onderweg! Want wist u dat veel horecagelegenheden een laadpunt hebben waar u uw e-bike tegen een kleine vergoeding kunt opladen?
Wij adviseren u om uw accu altijd direct weer op te laden als u thuiskomt van een fietstocht. Dan is uw e-bike meteen weer klaar voor uw volgende tocht. Gaat u voor een langere periode de e-bike niet gebruiken, laad dan de accu voor 70 procent op en herhaal dat iedere zes maanden. Dat bevordert de levensduur van uw accu. Nog een laatste tip: als u uw accu opbergt, zorg er dan voor dat u hem op een donkere, droge plek weglegt, bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Dan houdt u hem in optimale conditie.
Elke fiets heeft periodiek onderhoud nodig en dat geldt ook voor een e-bike. Daarmee behoudt u uw garantie en voorkomt u problemen onderweg. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professionele gecertificeerde fietsenmaker zoals MRA E-Bike Center is dan ook aanbevolen. Wij controleren uw e-bike grondig, voeren eventuele software-updates (firmware) uit en zorgen ervoor dat uw e-bike weer in topconditie verkeert. Bovendien checken wij dan ook meteen de staat van uw accu. Alle medewerkers bij MRA E-Bike Center voldoen aan de juiste certificaten en de daar bij behorende kwaliteit.
Nee, het is niet verplicht om een cursus te volgen.
Nee, het dragen van een helm is in Nederland niet verplicht bij e-bikes. Maar omdat fietsers erg kwetsbaar zijn in het verkeer, zijn er steeds meer mensen die pleiten voor het dragen van een helm. Want bij een valpartij is er al snel sprake van hoofd- of hersenletsel wanneer de fietser geen helm draagt. Om die reden is het in veel andere Europese landen dan ook de normaalste zaak dat fietsers uit zichzelf al een helm dragen, ook al is dat niet altijd verplicht. Ga je naar het buitenland met je e-bike? Check dan eerst de geldende fiets- en e-bikeregel, want die verschillen van land tot land.
NB: Voor speed pedelecs geldt wél een helmplicht.